Cajuzinho - orzechowo-czekoladowa słodycz

Kolejnym bardzo popularnym w Brazylii słodyczem jest cajuzinho. Choć cajuzinho to dosłownie małe caju - czyli mały owoc nerkowca robiony jest z arachidów i jak zwykle w przypadku brazylijskich słodyczy mleka skondensowanego, czekolady i odrobiny masła.

deser, kuchnia świata, kuchnie świata, mleko skondensowane, praliny, słodycze, cajuzinho, orzechy, orzeszki ziemne, czekolada
Moje ostatnie cajuzinho, z braku czasu w formie kuleczek
Caju to bardzo dziwny owoc, cierpki w smaku, po zjedzeniu często daje uczucie znieczulenia języka, a jedzony w nadmiarze może powodować zaczerwienienie wokół ust, czy nawet złuszczenie skóry w tej okolicy. Orzechy nerkowca też wcale nie rosną wewnątrz owocu, a w kończącym go ogonku, aby je wydobyć należy najpierw ogonek uprażyć. Kiedyś próbowaliśmy je wydobyć na surowo i skończyło się to lekkim poparzeniem palców i ust...
deser, kuchnia świata, kuchnie świata, mleko skondensowane, praliny, słodycze, cajuzinho, orzechy, orzeszki ziemne
Owoce, orzechy caju/nerkowca i słodkie cajuzinho
Piszę to wszystko, bo nasz dzisiejszy słodycz jest formatem wzorowany właśnie na owocu caju. Potrzebne nam będą:
- ok 700 gr niesolonych orzechów ziemnych (można też solone przepłukać kilka razy wodą)
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 2 łyżki kakao -Decomoreno lub podobnego
- łyżka masła
deser, kuchnia świata, kuchnie świata, mleko skondensowane, praliny, słodycze, cajuzinho, orzechy, orzeszki ziemne
Składniki do cajuzinho
Orzechy należy zmielić pozostawiając ok 50 gr na zrobienie "ogonków". Zmielone orzechy łączymy z pozostałymi składnikami i mieszając gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min. Po ostygnięciu z masy formujemy stożki w których podstawę wtykamy połówkę lub cały orzeszek ziemny.
bombonierka, brazylijska kuchnia, Brazylia, czekolada, czekoladki
Masa do cajuzinho przed i po ugotowaniu
Żeby nie budzić dzieciaków tym razem zmieliłam orzechy blenderem, pozostawiając sporo niedomielonych kawałków. Wg oryginalnego przepisu powinny być zmielone na proszek. Robiłam je też za pięć dwunasta przed przyjściem gości więc zamiast ładnych caju zrobiłam zwykłe kuleczki.

Jeżeli masa nawet po wystudzeniu nadal będzie się dość kleić można obtoczyć cajuzinho w grubym cukrze. Tak jak na zdjęciu poniżej.
deser, kuchnia świata, kuchnie świata, mleko skondensowane, praliny, słodycze, cajuzinho, orzechy, orzeszki ziemne
Cajuzinho przygotowane przy innej okazji
To chyba moje ulubione z tego typu słodkości, zaraz potem plasują się brigadeiro i potem kokosowa cocada. Smacznego i powodzenia!

Kolejny wpisNowszy post Poprzedni wpisStarszy post Strona główna

0 komentarz:

Prześlij komentarz