Malta -potrawka z królika -Stuffat tal-fenek

Na dziś maltańskie, sztandarowe danie główne, czyli potrawka z królika,
gotowany królik, gulasz z królika, duszony królik, danie główne, jednogarnkowe, wykwintny królik, rabbit stew
Potrawka z królika -Stuffat tal-fenek
Jak to zwykle bywa dzisiejszy przepis łączy kilka najbardziej popularnych, były wersje z ziemniakami w potrawce i osobno, z marchewką, z selerem, lub bez, baza wszystkich pozostawała jednak zawsze ta sama. 
Potrzebne będą:
królik
Marynata:
4 ząbki czosnku
0,5 litra czerwonego, ciężkiego wina (w przepisach polecana jest sycylijska Marsala)
liść laurowy
Potrawka:
oliwa z oliwek
2 cebule, ja użyłam czerwonych
3 ząbki czosnku
mąka
300 gr pomidorów - ja użyłam z puszki
50 gr kaparów
100 gr czarnych oliwek
pietruszka
300 gr ziemniaków
300 gr marchewki
sól, pieprz

Bazowy przepis po maltańsku znajdziecie na poniższym zdjęciu. Dobrze, że istnieje google tłumacz, bo to wyjątkowo egzotycznie wyglądający język :)
kuchnia świata, potrawka z królika -Stuffat tal-fenek, maltańska kuchnia, Malta, kuchnie świata, królik
Przepis na maltańską potrawkę z królika
Królika dzielimy na dość spore kawałki i marynujemy przez min. 2 godziny, można też zostawić na noc. Nie wylewamy marynaty! Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę i czosnek, potem dodajemy obtoczone w mące kawałki królika i smażymy na złoto. Choć tak mówią wszystkie przepisy przed dodaniem królika wyjęłam cebulę i dodałam ją spowrotem dopiero po podsmażeniu królika, bo bałam się że się w międzyczasie przypali. Dodajemy pokrojone pomidory i szklankę wody, dusimy ok. 30 minut. 
 gotowany królik, gulasz z królika, duszony królik, danie główne, jednogarnkowe, wykwintny królik, rabbit stew,
Maltańska potrawka z królika -krók po kroku
Dodajemy ziemniaki, pokrojoną marchewkę i kapary oraz marynatę pozostałą z królika, dusimy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i oliwki, doprawiamy solą i pieprzem.
kuchnia świata, potrawka z królika -Stuffat tal-fenek, maltańska kuchnia, Malta, kuchnie świata, królik
Potrawka z królika
gotowany królik, gulasz z królika, duszony królik, danie główne, jednogarnkowe, wykwintny królik, rabbit stew
Maltańskie danie główne - królik w potrawce
Gorąco polecam, rozpływające się w ustach mięso, bogaty w smaku, aromatyczny gęsty sos.

Kolejny wpisNowszy post Poprzedni wpisStarszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. A kapary jakie? Z solanki czy marynowane? Kiedy posoli się danie dopiero na końcu to msos będzie słony ale mięso mdłe...

    OdpowiedzUsuń