Brazylia/Portugalia -Wielkanocna Bacalhoada -zapiekany dorsz

Na dziś  tradycyjna wielkanocna potrawa brazylijsko-portugalska. Bacalhoada (czyt.bakaljoada) to danie którego w Wielką Sobotę po prostu nie może zabraknąć. 
bacalhoada, danie z dorsza, bacalhao, wielkanocna potrawa, potrawa na wielkanoc, ciekawie na święta, kuchnie świata, kuchnia świata
Bacalhoada -pieczony dorsz
Bacalhao to suszony, solony dorsz, który przywędrował do Brazylii wraz z portugalskimi kolonizatorami. Pomimo, że musi być sprowadzany, przez co jest dość drogi, wiele brazylijkich dań na nim bazuje. Te tańsze trzeba odsolić samemu, mocząc przez 12 godzin, zmieniając kilka razy wodę. Droższe są już odsolone, zamrożone i gotowe do przyrządzenia. Odsolone bacalhao wysokiej klasy można było ostatnio kupić w Biedronce podczas tygodnia portugalskiego (~19,90 zł za 900 gr). 
Do Bacalhoady będą nam potrzebne:
~1kg odsolonego bacalhao
- 4 cebule
- 6 ugotowanych ziemniaków
- po jednej papryce: zielonej, czerwonej, żółtej
- 3 jajka na twardo
- 5 ząbków czosnku
- czarne oliwki
- 4 pomidory 
- oliwa z oliwek
- pęczek szczypiorku i pietruszki
- sól, pieprz
Brazylijskie święta, portugalska wielkanoc, brazylia wielkanoc, pascoa, suszony dorsz, potrawka z dorsza, sztokfisz
Bacalhoada -krok po kroku
W Brazylii, prawdopodobnie ze względu na cenę bacalhao zwykle dzieli się rybę na drobne kawałeczki i przekłada w naczyniu do zapiekania z krążkami cebuli, ziemniaków itd. aby każdy jednak dostał kawałek ryby. U nas nie ma sobie co żałować, Dół naczynia wyłożyłam kawałkami ziemniaków, cebuli i papryki. Następna warstwę tworzyło bacalhao, ktore posypałam świeżo zmielonym pieprzem i solą. Potem znów papryka, cebula, pomidory, oliwki, kawałki ziemniaków i pokrojone na 4 jajko. Całość posypałam szczypiorkiem i pietruszką, posoliłam, posypałam pieprzem i polałam szczodrze oliwą z oliwek. Dorsz spędził godzinę w piekarniku nagrzanym do 180oC.
bacalhoada, danie z dorsza, bacalhao, wielkanocna potrawa, potrawa na wielkanoc, ciekawie na święta, kuchnie świata, kuchnia świata
Bacalhoada
Bacalhoada wyszła pyszna i na pewno mogę polecić ten przepis nie tylko jako ciekawą odmianę od typowych wielkanocnych dań. Smacznego i Wesołych Świąt!
Brazylijskie święta, portugalska wielkanoc, brazylia wielkanoc, pascoa, suszony dorsz, potrawka z dorsza, sztokfisz
Pieczony, wielkanocny dorsz
bacalhoada, danie z dorsza, bacalhao, wielkanocna potrawa, potrawa na wielkanoc, ciekawie na święta, kuchnie świata, kuchnia świata
portugalsko-brazylijska bacalhoada
bacalhoada, danie z dorsza, bacalhao, wielkanocna potrawa, potrawa na wielkanoc, ciekawie na święta, kuchnie świata, kuchnia świata
Bacalhoada

Kolejny wpisNowszy post Poprzedni wpisStarszy post Strona główna

3 komentarze:

  1. Mamy nadzieje, ze smakuje tak jak wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi smakować tak jak wygląda- wspaniale

    http://nazwydlafirm.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi smakować tak jak wygląda- wspaniale

    http://nazwydlafirm.com/

    OdpowiedzUsuń