Brigadeiro - czekoladowy kajmak w posypce

Może to dziwne zaczynać gotowanie od deseru, ale dwa pozostałe dania, które przygotowałam na ten miesiąc wymagają przynajmniej jednego specjalnego składnika, a brigadeiro nie.

Brigadeiro

Potrzebne nam będzie:
- jedno mleko skondensowane koniecznie słodzone
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao (Decomorreno czy jakiekolwiek inne)
- posypka czekoladowa 2 paczki
Mleko skondensowane z masłem i kakaem gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż zgęstnieje - ok pół godziny. Zostawiamy do przestygnięcia, a potem używając dwóch łyżeczek formujemy kulki które obtaczamy w posypce czekoladowej. Oczywiście można formować kulki ręką zamiast łyżeczkami, ale masa jest dość klejąca. Z jednek puszki wychodzi 32 szt o średnicy ok 2,5 cm.

Składniki
Brigadeiro: po lewej -konstystencja masy; po prawej -gotowe czekoladki
Polecam, pyszne, czekoladowe, łatwe w produkcji i długo wytrzymują w lodówce. W Sao Paulo stały się tak popularne. że powstały cukiernie oferujące jedynie różne odmiany tych pralin. Najczęściej sprzedawane są w tej formie, ale w niektórych miejscach serwuje się je wprost na wielkiej łyżce. Moją ulubioną wersją jest ta z owocami. W tym przypadku truskawkę lub co nam tam przyjdzie do głowy obklejamy gotową masą i obtaczamy w posypce. Truskawkowe są przepyszne!

Kolejny wpisNowszy post Poprzedni wpisStarszy post Strona główna

0 komentarz:

Prześlij komentarz