Cocada i beijinho de coco - słodycze z kokosa

Tak jak obiecałam wracamy do Brazylii by poznać jeszcze dwa typy słodkości w przygotowaniu bardzo podobne do brigadeiro. Dziś cocada i beijinho.
praliny, z kokosa, kokosowe
Beijinho
Przepisy na cocadę i beijinho różnią się tym, że pierwsza zwykle jest ze świeżego, grubo tartego kokosa, a beijinho z wiórków i w pierwszym przypadku dodajemy znacznie więcej wiórków w stosunku do mleka skondensowanego, trzeba wtedy dodać do gotowania mleka by całość połączyć.

Składniki na cocadę:
puszka słodzonego mleka skondensowanego
2 paczki wiórków kokosowych ok 400 gr każda
250 ml mleka

Łączymy składniki i gotujemy ok 20 min. Trzeba uważać by często mieszać masę po łatwo się przypala. Całość wykładamy łyżką na papier lub talerz i pozostawiamy do wytygnięcia. Jeżeli uda nam się dostać wiórki świeżego kokosa, albo mamy na tyle fantazji by samodzielne zetrzeć kokosa na tarce, warto zastąpić suche wiórki świeżymi. 

Gotowa cocada wygląda tak
 cocada, beijinho, słodycze, raffaello
Cocada


Składniki na beijinho de coco (kokosowy całus )
puszka słodzonego mleka skondensowanego
paczka wiórków kokosowych ok 400 gr
łyżka masła ok 30 gr

Z paczki wiórków pozostawiamy z 50 gr na obtoczenie gotowej cocady, resztę składników gotujemy aż do zgęstnienia, w związku z dużą ilością wiórków powinno to nastąpić dość szybko (ok 20 min). Trzeba uważać by często mieszać masę po łatwo się przypala.
 cocada, beijinho, słodycze, raffaello
Masa na beijinho przed i po ugotowaniu
Masę pozostawiamy do ostygnięcia, następnie, tak jak w przypadku brigadeiro formujemy kuleczki, ręcznie albo za pomocą łyżeczek i obtaczamy je w pozostałych wiórkach.
 cocada, beijinho, słodycze, raffaello
Beijinho de coco - kokosowy całus
 cocada, beijinho, słodycze, raffaello
Beijinhos de coco - kokosoe całusy
Następnym razem cajuzinho słodycze z orzechami i czekoladą, a potem wracamy do Słowenii.



Kolejny wpisNowszy post Poprzedni wpisStarszy post Strona główna

0 komentarz:

Prześlij komentarz