Panama - Torrejas de arvejas - smażone kuleczki z grochu

Przepis na dziś to Torrejas de arvejas, smażone przekąski z grochu. Ja zrobiłam kuleczki, ale torrejas mogą być okrągłe, wydłużone lub w formie placuszków.
kuchnia panamska, kuchnie świata, kuchnia świata, kuchnia ameryki środkowej, kuchnia karaibska
Torrejas de arvejas - smażone kuleczki z grochu
Składniki:
500 gr żółtego grochu
1 cebula
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki słodkiej papryki
1 papryczka chili (ja użyłam habanero)
50 ml mleka skondensowanego
olej do smażenia
kuchnia panamska, kuchnie świata, kuchnia świata, kuchnia ameryki środkowej, kuchnia karaibska
Torrejas de arvejas - etapy produkcji
Namoczyć groch (przynajmniej 3-4 godziny) i połowę ugotować (ok. 30 min). Zmielić obie części i połączyć z resztą składników. Smażyć na głębokim tłuszczu, po usmażeniu odsączyć nadmiar oleju układając na papierowym ręczniku. Podawać na zimno lub na gorąco.
Mi bardzo smakowały, lekko chrupiące, nie nasiąkają olejem, odrobinę pikantne, idealne do piwa.
przekąska, do piwa, smażone, z grochu, torrejas de arvejas, przekąska z grochu,
Torrejas de arvejas - smażone kuleczki z grochu
kuchnia panamska, kuchnie świata, kuchnia świata, kuchnia ameryki środkowej, kuchnia karaibska
Torrejas de arvejas -panamskie kuleczki z grochu


Kolejny wpisNowszy post Poprzedni wpisStarszy post Strona główna

0 komentarz:

Prześlij komentarz