Panama - Empanadas - pieczone pierożki

Na dziś Empanadas panameñas z wołowiną.

kuchnie świata, kuchnia świata, kuchnia karaibska, kruche ciasto, pierożki z kruchego ciasta, pierożki pieczone, pierożki z wołowiną
Empanadas panameñas z wołowiną
Empanadas są popularne w całej Ameryce Łacińskiej, są to (zazwyczaj) pieczone pierożki z kruchego ciasta, zależnie od regionu różniące się nadzieniem.

Kruche ciasto:
750 gr mąki
250 gr masła bądź margaryny
2 łyżeczki soli
około 3/4 szklanki wody

Masło rozdrabniamy widelcem na warstwie mąki, dodajemy soli i wyrabiamy dodając powoli wodę. Ciasto wstawiamy do zamrażalnika na przynajmniej pół godziny.

Nadzienie:
500 gr mięsa mielonego
2 zielone papryki
2 czerwone papryki\
cebula
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
szczypiorek
150 gr przecieru pomidorowego
150 gr chleba pociętego w kostkę
2 łyżki octu balsamicznego
2 szklanki wody
łyżeczka tymianku
łyżeczka oregano
łyżeczka curry
sól
pieprz

1 jajko do smarowania przed pieczeniem
emapanada z wołowiną, empanada z mięsem, empanadas panamenas, Panama
Empanadas panameñas - etapy przygotowania
Zesmażyć mięso z cebulą i czosnkiem, dodać pokrojoną paprykę. Następnie dodać szczypiorek, pietruszkę, przecier pomidorowy i wodę. Gotować około 15 minut aż warzywa całkowicie zmiękną, dodać resztę składników i przypraw. Odstawić do przestygnięcia.
kuchnie świata, kuchnia świata, kuchnia karaibska, kruche ciasto, pierożki z kruchego ciasta, pierożki pieczone, pierożki z wołowiną
Empanadas panameñas - gotowe do pieczenia
Zimne ciasto rozwałkować, wyciąć krążki dużą szklanką, Na każdym krążku ułożyć łyżeczkę nadzienia. Empanady składać na pół zaklejając brzegi. Posmarować jajkiem i piec w temperaturze 180oC do zrumienienia (ok 30 min).
emapanada z wołowiną, empanada z mięsem, empanadas panamenas, Panama
Empanadas panameñas
Serwować na ciepło bądź na zimno. Smakowały wszystkim zaproszonym gościom i każdy dopytywał o przepis, a to chyba jest najlepszą rekomendacją.
¡Buen provecho!


Kolejny wpisNowszy post Poprzedni wpisStarszy post Strona główna

0 komentarz:

Prześlij komentarz