Postanowiłam napisać o ciasteczkach, choć pełno takich wpisów w necie, bo efekt ciekawy, a produkcja 3 typów razem z pieczeniem zajęła mi 50 minut. Trzeba było przynieść coś do jedzenia na Wigilię w żłobku, a że czasu jak zwykle brakło zakupiłam 200 gr ciasta francuskiego, masę makową, dżem porzeczkowy i płatki migdałowe, owoce kandyzowane, rodzynki, potrzebne było jeszcze żółtko do smarowania i cukier wanilinowy do posypania ciastek bez maku. A oto efekty:
|
Choinkowe, Mikołajowe i bałwankowe ciasteczka |
A teraz po kolei:
Ciasteczka choinki
Wyciąć trójkąt z ciasta francuskiego, posmarować masą makową, przykryć takim samym trójkątem ciasta z nacięciami po bokach symulującymi gałązki, posmarować żółtkiem, przystroić owocami kandyzowanymi, piec ok. 15 min w temperaturze 180oC.
|
Ciasteczka choinki przed wypiekiem |
|
Ciasteczka choinki |
|
Choinkowe ciasteczka |
|
Ciasteczka choinki |
Ciasteczka Mikołaj:
Z ciasta francuskiego wyciąć duże łezki, przykleić kulkę ciasta na nos. Resztki pozostałe po wycinaniu pokroić na paseczki i przykleić na brode Mikołaja. Poliki i brodę posmarować żółtkiem, kapelusz dżemem porzeczkowym, oczy uformować z masy makowej lub rodzynek, na brodę przykleić płatki migdałowe. Posypać cukrem wanilinowym. Piec ok 15 min w 180oC. Po upieczeniu można jeszcze raz posmarować czapki dżemem
|
Ciasteczka Mikołaje w trakcie produkcji |
|
Mikołajowe ciasteczka |
|
Ciasteczka Mikołaj |
|
Ciasteczka w kształcie Mikołaja |
Ciasteczka bałwanek:
Wyciąć bałwanki dwu lub trzy piętrowe w zależności od rozmieszczenia na cieście. Ja zrobiłam z jednej warstwy ciasta bez nadzienia, ale z dwóch napewno wyjdą bardziej puchate. Nakleić nos z kawałka ciasta. Posmarować żółtkiem, dodać oczy i guziki z masy makowej lub rodzynek, posmarować nos dżemem porzeczkowym. Całość posypać cukrem waniliowym i piec ok. 15 min w 180oC.
|
Ciasteczka bałwankowe przed pieczeniem |
|
Ciasteczka bałwankowe |
|
Ciasteczka bałwanek |
|
Ciasteczka w kształcie bałwanka |
|
Ciasteczka bałwanek |
Bez sztucznych barwników, bo malowane dżemem, bardzo szybkie w produkcji, polecam :)
0 komentarz:
Prześlij komentarz