W tym miesiącu Słowenia, bo...
bo utknęliśmy tam ostatnio na kilka dni,
bo będzie bardzo niepodobnie do Brazylii,
bo prekmurska gibanica jest wprost przepyszna.
Ale po kolei, dzisiaj przystawka, też serowo jak w zeszłym miesiącu, też z piekarnika, ale smak zupełnie inny niż przy pão de queijo, bo sireki robi się z twarogu, albo ricotty.
Znalazłam kilka przepisów w jednych używają samego twarogu, w innych twarogu z ricottą, czasami dodają też śmietany. Sprawdziłam różne wersje i bardziej smakują mi te pół na pół twaróg z ricottą, bo nie są takie suche. Śmietanę lepiej sobie odpuścić, bo strasznie rozrzedza masę i potem nie da się nic uformować.
Potrzebne będą:
100 gr twarogu
100 gr ricotty
mielony kminek
czerwona papryka słodka i ostra
sól
drobno posiekana zielona pietruszka
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, uformować z masy stożki i wstawić do piekarnika do wysuszenia. W zależności od serów które użyjemy stożki utrzymają swój format lub nie. W moim przypadku te z samego twarogu wyszły z suszenia bez szwanku, a z dodatkiem ricotty musiałam po lekkim podsuszeniu przemieszać, jeszcze raz uformować stożki i wstawić do piekarnika do dalszego suszenia. Mi zeszło 2 godz w 100oC. Stożki podobno mają mieć 6 cm wysokości, moje nawet jeżeli na początku tyle miały po suszeniu zrobiły się znacznie bardziej płaskie.
Pracy mało, trochę schodzi z tym suszeniem, w smaku ciekawe, lekko pikantne, po wysuszeniu krucho-chrupiące i z pewnością godne polecenia.
bo utknęliśmy tam ostatnio na kilka dni,
bo będzie bardzo niepodobnie do Brazylii,
bo prekmurska gibanica jest wprost przepyszna.
Ale po kolei, dzisiaj przystawka, też serowo jak w zeszłym miesiącu, też z piekarnika, ale smak zupełnie inny niż przy pão de queijo, bo sireki robi się z twarogu, albo ricotty.
Słoweńskie sireki |
Potrzebne będą:
100 gr twarogu
100 gr ricotty
mielony kminek
czerwona papryka słodka i ostra
sól
drobno posiekana zielona pietruszka
Pół na pół twaróg z ricottą, przyprawy do smaku, słodkiej papryki przynajmniej półtorej łyżeczki |
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rozgniatając ser widelcem |
Uformowane sireki |
Pracy mało, trochę schodzi z tym suszeniem, w smaku ciekawe, lekko pikantne, po wysuszeniu krucho-chrupiące i z pewnością godne polecenia.
Po upieczeniu dość mocno się kurczą |
0 komentarz:
Prześlij komentarz