Prekmurska Gibanica -wielowarstwowe ciasto z makiem, serem, jabłkami i orzechami

Na dziś deser - prekmurska gibanica - wielowarstwowe ciasto z makiem, serem, jabłkami i orzechami polane miodem. Oryginał serwowany w Sokole w Lubljanie przepyszny, mój hm... smak taki sam, ale zdecydowanie przesuszyłam wszystkie masy, następna z pewnością będzie lepsza. 
prekmurska gibanica, tort, ciasto, orzechy
Prekmurska Gibanica
Zacznijmy od ciasta
500 gr mąki
1 jajko
sok z cytryny
300 ml wody
sól
3 łyżki oleju

Wyrobić ciasto i odstawić by odpoczęło. 
kuchnie świata, kuchnia słoweńska, miód, wielowarstwowe, mak
Ciasto -prekmurska gibanica
Masa makowa:
250 gr maku
100 gr cukru 
cukier waniliowy
500 ml mleka

Zagotować mleko, dodać mak i cukier, gotować aż masa zgęstnieje. jednak tak by mak nie stał się całkiem suchy (kolejne masy muszą być na tyle wilgotne by rozmiękczyć warstwy ciasta).
prekmurska gibanica, tort, ciasto, orzechy
Masa makowa
Masa serowa:
250 gr twarogu
200 gr serka homogenizowanego
100 gr śmietany 18%
1 jajko
100 gr rodzynek
2 łyżki rumu
50 gr cukru

Rodzynki namoczyć w rumie, ja nie miałam akurat więc zastąpiłam go wódką z aromatem rumowym. Potem wymieszać z resztą składników.
prekmurska gibanica, tort, ciasto, orzechy
Masa twarogowa
Masa orzechowa:
200 gr orzechów włoskich
5 łyżek cukru
wanilia
300 ml mleka
cynamon

Zmielić orzechy, ja użyłam moździerza, żeby za bardzo nie hałasować. Zagotować mleko i dodać resztę składników i gotować aż zgęstnieje.
prekmurska gibanica, tort, ciasto, orzechy
Masa orzechowa
Masa jabłkowa:
500 gr jabłek
100 gr cukru
łyżeczka cynamonu
skórka z cytryny

Obrane jabłka zesmażyć z resztą składników.
prekmurska gibanica, tort, ciasto, orzechy
Masa jabłkowa
Roztopić 70 gr masłal. Ciasto podzielić na 6 części i rozwałkować tak by pasowało do posiadanej przez nas blachy. Pierwszą warstwę położyć wprost na wysmarowaną blachę, posmarować roztopionym masłem i następnie przykryć masą makową, znów ciasto, masło, masa serowa... potem w kolejności masa orzechowa i na końcu jabłkowa, Całość przykryć dwoma warstwami ciasta, smarując pierwszą maslem. Wierzch posmarować miodem i jeżeli zostało jakieś ciasto można się pokusić o przyozdobienie.
kuchnie świata, kuchnia słoweńska, miód, wielowarstwowe, mak
Warstwy
Piec w temperaturze 180oC ok 40 min.
prekmurska gibanica, tort, ciasto, orzechy
Prekmurska Gibanica
kuchnie świata, kuchnia słoweńska, miód, wielowarstwowe, mak
Prekmurska Gibanica


Kolejny wpisNowszy post Poprzedni wpisStarszy post Strona główna

0 komentarz:

Prześlij komentarz