Na dziś deser - prekmurska gibanica - wielowarstwowe ciasto z makiem, serem, jabłkami i orzechami polane miodem. Oryginał serwowany w Sokole w Lubljanie przepyszny, mój hm... smak taki sam, ale zdecydowanie przesuszyłam wszystkie masy, następna z pewnością będzie lepsza.
Prekmurska Gibanica |
Zacznijmy od ciasta
500 gr mąki
1 jajko
sok z cytryny
300 ml wody
sól
3 łyżki oleju
Wyrobić ciasto i odstawić by odpoczęło.
Ciasto -prekmurska gibanica |
Masa makowa:
250 gr maku
100 gr cukru
cukier waniliowy
500 ml mleka
Zagotować mleko, dodać mak i cukier, gotować aż masa zgęstnieje. jednak tak by mak nie stał się całkiem suchy (kolejne masy muszą być na tyle wilgotne by rozmiękczyć warstwy ciasta).
Masa makowa |
Masa serowa:
250 gr twarogu
200 gr serka homogenizowanego
100 gr śmietany 18%
1 jajko
100 gr rodzynek
2 łyżki rumu
50 gr cukru
Rodzynki namoczyć w rumie, ja nie miałam akurat więc zastąpiłam go wódką z aromatem rumowym. Potem wymieszać z resztą składników.
100 gr śmietany 18%
1 jajko
100 gr rodzynek
2 łyżki rumu
50 gr cukru
Rodzynki namoczyć w rumie, ja nie miałam akurat więc zastąpiłam go wódką z aromatem rumowym. Potem wymieszać z resztą składników.
Masa twarogowa |
200 gr orzechów włoskich
5 łyżek cukru
wanilia
300 ml mleka
cynamon
Zmielić orzechy, ja użyłam moździerza, żeby za bardzo nie hałasować. Zagotować mleko i dodać resztę składników i gotować aż zgęstnieje.
Masa orzechowa |
500 gr jabłek
100 gr cukru
łyżeczka cynamonu
skórka z cytryny
Obrane jabłka zesmażyć z resztą składników.
Masa jabłkowa |
Warstwy |
Prekmurska Gibanica |
Prekmurska Gibanica |
0 komentarz:
Prześlij komentarz