Wiele jest przepysznych brazylijskich dań i trudno było m się zdecydować co najpierw pokazać. Może to danie nie wszystkim przypadnie do gustu ale nie ma nic bardziej tradycyjnego od feijoady. Gdy tłumaczymy Brazylijczykom czym jest bigos to mówimy, że to feijoada w której fasolę zastąpiono kiszoną kapustą i coś w tym jest. Feijoadę też gotuje się długo, też jest w niej mnóstwo różnych mięs. Jako typowe danie niewolnicze kiedyś były to wszelkie resztki, świńskie uszy, ogony, co się trafiło, teraz dodaje się żeberka, boczek, wołowinę. Ja uważam, że czarny bigos jest daniem zdecydowanie wartym spróbowania i polecenia.
A więc do dzieła!
Przepisy pochodzą z dwóch książek, Dony Benty - bibli każdej brazylijskiej kucharki i Kuchni regionalnej - stan Rio sprzedawanej kilka lat temu jako dodatek do gazet.
A więc do dzieła!
Przepisy pochodzą z dwóch książek, Dony Benty - bibli każdej brazylijskiej kucharki i Kuchni regionalnej - stan Rio sprzedawanej kilka lat temu jako dodatek do gazet.
Źródła inspiracji |
Składniki:
Feijoada:
- pół kilo czarnej fasoli
- po 300 gram wędzonego boczku, kiełbasy, wołowiny i żeberek
- dwa kieliszki wódki i 2 łyżki cukru trzcinowego (powinna być cachaça - brazylijska wódka z trzciny cukrowej ale z braku można się poratować cukrem trzcinowym i wódką)
- jedna pomarańcza
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- liść laurowy
- opcjonalnie kolendra i szczypiorek
Dodatki:
Farofa - brazylijska zasmażka:
- 1 cebula
- szklanka tapioki (mąka z manioka, do kupienia w markecie, Allegro itd.)
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek lub masło
- sól do smaku
Couve:
-olej
- 4 ząbki czosnku
- sałata rzymska
Ryż
Torresmo:
-szklanka oleju
- boczek ze skórą
Pomarańcza
Banan panierowany
- banan
- olej
- bułka tarta
- mąka
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
Feijoada
Fasole namoczyć, włożyć do garnka i gotować razem z surowym mięsem. Kiełbasę i wędzony boczek wcześniej zesmażyć, pod koniec smażenia dodać czosnek i cebulę. Dodać pokrojoną na 4 pomarańczę ze skórką, cachaçę (albo wódkę i cukier), liść laurowy i gotować aż fasola zmięknie. Po ugotowaniu można posypać na talerzu kolendrą i szczypiorkiem -opcjonalnie.
Feijoada -składniki |
Farofa
W Brazylii farofa to nieodzowny dodatek do prawie każdego obiadu. To poprostu zasmażka z mąki tyle, że z manioka. Może być to sama mąka albo z dodatkami. Ja bardzo lubię taką z gotowanym jajkiem, bananem, rodzynkami, cebulą i szczypiorkiem, oliwkami i czasem nawet mięsem serwowaną u teściów (wystarczy wszystko dodać do zasmażki, na końcu jajko).
Tutaj zrobimy zwykłą farofę, należy zezmażyć cebulę i czosnek na oliwie i dodać małymi porcjami tapiokę, podsmażyć trochę aż wszystko "wyschnie" i utworzą się grudki mąki.
W Brazylii mąka z manioka zwie się polvilho, tapioka to już danie -tropikalne naleśniki, które może też uda mi się kiedyś przedstawić.
Tapioka |
Torresmo
Sposób przygotowania może wydawać się obrzydliwy, ale torresmo zna tak naprawdę każdy kto jadł bekonowe prażynki, nasze prążkowane prażynki choć z boczkiem mają wspólną tylko nazwe są właśnie wzorowane na torresmo. Można przygotować samemu, choć w Brazylii je się je raczej w barach jako przekąskę do piwa, albo w restauracjach serwowane właśnie do feijoady. Jest też do kupienia w Lidlu w tygodniu skandynawskim. W każdym razie należy pociąć pół centymetrowe plastry boczku ze skórą i smażyc na głębokim tłuszczu aż zaczną brązowieć. Mi wyszły trochę zbyt opalone. Smażenie boczku w głębokim oleju brzmi dość obrzydliwie, ale jak widać na zdjęciu rezultat jest naprawdę zachęcający, boczek jest chrupiący i suchy.
Torresmo, |
Couve:
Tłumacząc couve na polski okarze się że to po prostu kapusta, do feijoady używa się couve manteiga, czyli kapusty masłowej, która z tych sprzedawanych u nas najbardziej przypomina sałatę włoską, albo jarmuż. Ja zrobiłam z włoskiej wyszło jak w oryginale. Należy po prostu poszatkować sałatę i zesmażyć ją z solą i czosnkiem. Gotowe.
Couve albo w tym wypadku sałata włoska |
Banan panierowany
Banany przekroić na pół, obtoczyć w mące potem w jajku z mlekiem i na koniec w bułce tartej. Obsmażyc na oleju lub maśle.
Przyznam się szczerze, że już tak dużo tego wszystkiego było że pominęłam banana. W każdym razie sewując feijoadę musimy podać też ryż, couve, farofę, pomarańczę i jakieś tabasco lub inny ostry sosik. Torresmo i banan to zalecane dodatki.
Feijoada |
Feijoada |
Na talerzu |
Niezbędny dodatek czyli jakiś ostry sos |
Feijoada serwowana w większości restauracji ma oczywiście więcej fasoli i mniej mięsa, więc wychodzi czarniejsza niż ta. Moja jest też gęstsza, ale smak ten sam.
Pozostaje pytanie jak to jeść?
Feijoadę wymieszać z ryżem posypać farofą, wycisnąć na wsystko sok z pomarańczy i dodać kilka kropel tabasco lub czegoś podobnego. Zagryzać torresmo, couve i bananem.
Smacznego! albo niech już będzie zagranicznie Bom apetite!
Inne brazylijskie przysmaki znajdziecie tutaj:
Ależ mix smaków... Chociaż warte wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńChwała Ci Emilko za tego bloga! W ten weekend chyba nas czeka feijoada :) Czekamy na kolejne przepisy.
OdpowiedzUsuńPolecam, polecam, szczególnie jak się zimno robi.
UsuńJa dalej się zastanawiam jak oni jedzą coś tak ciężkiego w samo południe przy 30 stopniach :)