Przepis z dzisiejszego posta pochodzi z książki "Ricette di Osterie d'Italia -cucina regionale, 630 piatti della tradizione" i rzeczywiście gospody (wł. osteria) i restauracje musiały się podzielić prawdziwymi przepisami, bo jak na razie każdy z nich był strzałem w dziesiątkę.
Sos boloński, który w polskim wydaniu zawsze jest z mielonym mięsem i o dziwo nie zawiera marchewki w tym przypadku bazuje na rozgotowanej wołowinie i jest zwyczajnie przepyszny. Pochodzi z Trattoria Serghei oczywiście z Bolonii.
Ragù bolognese |
Składniki:
800 gr wołowiny
200 gr wędzonego boczku lub tłustej szynki
1 cebula
2 marchewki
200 gr przecieru pomidorowego
pół szklanki czerwonego wina
wywar wołowy
szklanka mleka
50 gr masła
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie kawałek selera naciowego
Naprawdę genialna książka kucharska! |
Sposób przygotowania:
Pokroić drobno boczek, a wołowinę na dość grube kawałki. Na maśle i oliwie z oliwek przesmażyć warzywa, dodać najpierw boczek potem resztę mięsa. Dodać pieprz i sól do smaku. Gdy mięso się zrumieni dodać wpierw wino, a gdy odparuje przecier pomidorowy i szklankę wywaru. Dusić pod przykryciem aż wołowina zmięknie, w razie potrzeby dodać kolejną szklankę wywaru. Po około godzinie dodać szklankę wrzącego mleka i gotować aż sos zgęstnieje.
Sos - przygotowanie |
Ragù bolognese |
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń