Na początek przeglądu maltańskiego cukinie w pikantnym sosie, idealny ciepły dodatek do głównego dania.
Qarabali biz-zalza pikkanti - cukinie w pikantnym sosie |
Składniki:
4 cukinie
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu balsamicznego
250 ml bulionu lub kostka rosołowa
50 gr kaparów
75 gr oliwek
sól, pieprz
oliwa/olej do smażenia
![]() |
Qarabali biz-zalza pikkanti - cukinie w pikantnym sosie |
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, ja dodałam jeszcze odrobinę chili. Umyć cukinie i pokroić w cienkie plastry wraz ze skórką. podsmażyć, dodać cukier i ocet. Po kilku minutach dodać bulion gotować aż do miękkości, dodać koncentrat pomidorowy. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwki i kapary. Podawać na ciepło.
Malta- cukinie w pikantnym sosie |
0 komentarz:
Prześlij komentarz