Słodycze z Panamy -Huevitos de Leche czyli mleczne jajeczka

Dziś rozpoczynamy podróż po Panamie.

huevitos de leche, mleczne słodycze, kajmak, mleko skondensowane
Huevitos de Leche - mleczne jajeczka z Panamy
Na początek coś łatwego, bo potrzebne będą tylko:
1 L mleka
250 gr cukru
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mąki kukurydzianej

Opcjonalnie: trochę mąki kukurydzianej do obtoczenia kuleczek i kolorowa bibuła, w którą tradycyjnie zawija się jajeczka
karaibskie słodycze, Panama, deser, mleczne jajeczka, mleczna bombonierka, kuchnia świata
Kolor masy przed i po odparowaniu
Wszystkie podstawowe składniki należy wymieszać i odparować, ja odparowywałam na patelni, a i tak zajęło mi to półtorej godziny... Koniec końców uzyskujemy słodką masę koloru jasnobrązowego, o smaku, jak to było do przewidzenia, mleka skondesnowanego z cynamonem. Należy teraz uformować kulki, które po schłodzeniu owijamy w kolorowe papierki. Jeżeli masa nie odparowała do końca można kuleczki obtoczyć w mące kukurydzianej.
Smaczne, choć dość słodkie, a i tak dodałam połowę przewidzianego w tradycyjnych recepturach cukru :)
karaibskie słodycze, Panama, deser, mleczne jajeczka, mleczna bombonierka, kuchnia świata
Huevitos de Leche
huevitos de leche, mleczne słodycze, kajmak, mleko skondensowane
Huevitos de Leche - tradycyjnie zawijane w kolorową bibułę
Z litra mleka wyszło 30 sztuk o średnicy ok 2 cm.

Kolejny wpisNowszy post Poprzedni wpisStarszy post Strona główna

0 komentarz:

Prześlij komentarz