Panama - Tamal de Olla -kurczakowo-kukurydziana zapiekanka

Tamales to jedno z najpopularniejszych panamskich dań, w skrócie jest to ciasto z kukurydzy z nadzieniem zawinięte w liście bananowca, kolby kukurydzy itp.. W związku z tym, że w zimie trudno u nas o liście z kolby kukurydzy, bananowca tym bardziej, przygotuję Tamal de Olla czyli po prostu taml w garnku :)
tamal de olla, nietypowe przepisy, danie główne, z kurczaka, z papryki, mąka kukurydziana
Tamal de Olla - panamska zapiekanka z kurczaka i kukurydzy
Z dziwnych składników przepis przewiduje użycia  arnoty właściwej (urucum, achiota), która stosowana jest popularnie w całej Ameryce Łacińskiej ze względu na barwnik. Ja mam trochę nasion przywiezionych z Brazylii, dlatego też zgodnie z przepisem przygotowałam barwiony olej (podgrzanie nasion z olejem, tak by się nie zagotował, a potem oddzielenie ziaren), ale nie jest on konieczny. Urucum nie ma smaku, a jedynie piękny czerwony bądź żółty kolor (zależy w czym się namacza nasiona). Dlatego też można ten egzotyczny dodatek pominąć, albo zamiast niego dodać do masy kukurydzianej czerwonego barwnika bądź szafranu. 

Masa:
200 gr mąki kukurydzianej
500 ml wywaru z kurczaka
3 łyżki oleju z arnotą
sól, pieprz, słodka papryka

tamal de olla, nietypowe przepisy, danie główne, z kurczaka, z papryki, mąka kukurydziana
Gotowa masa kukurydziana, nie do końca widać że jest lekko pomarańczowa od oleju. 
Zagotować wywar, a następnie porcjami dodawać mąkę kukurydzianą stale mieszając, pod koniec dodać olej i doprawić do smaku. Mi jak zwykle wyszły grudy więc jeszcze przetarłam przez sitko

Nadzienie:
500 gr piersi z kurczaka
1 cebula
papryczka chili
papryka czerwona
papryka zielona
kolendra
2 pomidory
5 ząbków czosnku
4 łyżki sosu Worcestershire
100 gr oliwek
300 ml białego wina
3 łyżki oleju barwionego arnotą
100 gr kaparów
300 ml wywaru z kurczaka
50 gr rodzynek
sól, pieprz do smaku

tamal de olla, nietypowe przepisy, danie główne, z kurczaka, z papryki, mąka kukurydziana
Tamal de Olla - nadzienie
Kurczaka marynujemy w połowie wina z połową posiekanego czosnku, sosem Worcestershire i solą ok godziny. Następnie obsmażamy na oleju z arnotą, wyjmujemy z patelni i na tym samym oleju smażymy cebulę, pozostały czosnek i papryczki, następnie dodajemy pomidora i resztę wina. Gdy całość zacznie wrzeć wrzucamy kurczaka, rodzynki i kolendre i gotujemy pod przykryciem aż kurczak zmięknie (ok .30 min). Wyjmujemy kurczaka i siekamy, po czym wrzucamy spowrotem, dodajemy kapary, oliwki, doprawiamy solą i pieprzem. 
tamal de olla, nietypowe przepisy, danie główne, z kurczaka, z papryki, mąka kukurydziana
Tamal de Olla - warstwy
W naczyniu żarodpornym rozprowadzamy masę kukurydzianą, następnie nadzienie, trzeba uważać by nie było w nim zbyt dużo wody. Następnie całość przykrywamy kolejną warstwą masy kukurydzianej  przyozdobiamy ręsztą nadzienia i kolendrą. Wstawiamy do pikarnika na 15 minut tak by masa kukurydziana zdążyła się podgrzać.
tamal de olla, nietypowe przepisy, danie główne, z kurczaka, z papryki, mąka kukurydziana
Tamal de Olla
Zaskakująco pyszny przepis, z całego serca gorąco polecam. A jak przyjdzie sezon na kukurydzę znów pojedziemy blogowo do Panamy i zrobimy te bardziej tradycyjne zawijane tamales :)
¡Buen provecho!
Kolejny wpisNowszy post Poprzedni wpisStarszy post Strona główna

0 komentarz:

Prześlij komentarz