Możecie dzisiejszego posta potraktować jako zapowiedź, gdyż po świątecznej przerwie blogowo pojedziemy właśnie do Panamy, bardzo ciekawej kulinarnie i rękodzielniczo. A na dziś świąteczna szynka z ananasem.
|
Bożonarodzeniowa pieczona szynka |
Składniki:
Marynata:
1/3 słoika dżemów truskawkowego, brzoskwiniowego i morelowego
2/3 słoika dżemu ananasowego
4 łyżki musztardy sarepskiej
pół szklanki soku z ananasa
pół szklanki cukru trzcinowego
10 goździków
2 łyżki mąki
sól
Pozostałe składniki:
szynka (moja ważyła ok. 2 kg)
puszka ananasa
wiśnie kandyzowane - ja nie mogłam dostać więc obeszło się bez
|
Szynka i marynata ananasowa |
Szynkę naciąć, posolić, wszystkie składniki marynaty oprócz goździków wymieszać. Szynkę dokładnie pokryć marynatą, w nacięcia poutykać goździki, piec 2 godz w temperaturze 220oC. Ja piekłam 2,5 godz. i szynka wyszła bardzo smaczna, ale myślę, ze po dwóch godzinach byłaby bardziej soczysta.
|
Świąteczna pieczona szynka w sosie ananasowym |
|
Świąteczna pieczona szynka w sosie ananasowym |
Po upieczeniu szynki, podsmażamy plastry ananasa z puszki, można je zalać wodą z cukrem i smażyc na małym ogniu aż cukier skarmelizuje, lub po prostu wrzucić na patelnię. Następnie obkładamy szynkę plastrami ananasa, w dziurki wkładamy wiśnie ( u mnie niestety brak). Można serwować na ciepło bądź na zimno, koniecznie z sosem pozostałym z pieczenia.
|
Panamska świąteczna pieczona szynka |
|
Panama - świąteczna szynka |
|
Tradycyjna świąteczna pieczona szynka z Ameryki Środkowej |
|
Bożonarodzeniowa szynka
|
Świąteczna szynka |
|
|
Tradycyjna świąteczna szynka |
0 komentarz:
Prześlij komentarz