Na włoskich stronach wiele jest wersji przepisu na panforte di Siena, samych panforte jest kilka rodzajów ten akurat znany jest również pod nazwą Panforte Fichi e Noci czyli figowo-orzechowy. W związku z tym, że przepisów jest tak wiele tutaj też przytoczę dwie wersje, w pierwszym przepisie nasz "mocny chleb" będzie chrupiący, a w drugim bardziej ciastowaty i podobny do tych sprzedawanych we włoskich supermarketach.
Przepis nr 1 Panforte Fichi e Noci wersja Chrupiąca
100 gr miodu
100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 gr kandyzowanego cedru (cytronu)
100 gr orzechów laskowych
100 gr orzechów włoskich
100 gr marcepanu
250 gr fig suszonych
200 gr całych migdałów
50 gr mąki
3 białka
pół łyżeczki imbiru mielonego
łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
laska wanilii jeśli jest pod ręką
kilka opłatków i cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Miód podgrzać aż zacznie się pienić, odstawić by trochę przestygł, lecz nie na tyle by znów stał się gęsty. Orzechy laskowe i migdały podpiec w piekarniku lub na patelni potem wraz z orzechami włoskimi pokruszyć w moździeżu. Wymieszać wszystkie orzechy z figami pokrojonymi na małe kawałki i resztą składników, dodać miód. Dokładnie wymieszać i rozprowadzić na opłatku, wyrównując powierzchnię. Piec w temperaturze 150oC przez 40 minut.
Przepis nr 2 Panforte Fichi e Noci wersja Ciastowata
100 gr miodu
100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 gr kandyzowanego cedru (cytronu)
200 gr orzechów laskowych
100 gr orzechów włoskich
200 gr marcepanu
250 gr fig suszonych
100 gr płatków migdałowych
80 gr mąki
5 białek
pół łyżeczki imbiru mielonego
łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
laska wanilii jeśli jest pod ręką
kilka opłatków i cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Miód podgrzać aż zacznie się pienić, odstawić by trochę przestygł, lecz nie na tyle by znów stał się gęsty. Orzechy i figi zmielić, wymieszać z resztą składników i ubitą piąną z biłaek. Całość dokładnie wymieszać i rozprowadzić na opłatku, wyrównując powierzchnię. Piec w temperaturze 150oC przez 40 minut.
W panforte z drugiego przepisu znacznie bardziej czuć figi, pierwszy przywodzi na myśl trochę orzechy w karmelu, drugi raczej ciężkie figowe ciasto, oba jak na mój gust bardzo smaczne.
A tutaj kilka zdjęć panforte nr 2 ubielonego cukrem pudrem:
Panforte do Siena przepis 2 |
100 gr miodu
100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 gr kandyzowanego cedru (cytronu)
100 gr orzechów laskowych
100 gr orzechów włoskich
100 gr marcepanu
250 gr fig suszonych
200 gr całych migdałów
50 gr mąki
3 białka
pół łyżeczki imbiru mielonego
łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
laska wanilii jeśli jest pod ręką
kilka opłatków i cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Panforte: 1,składniki, 2.gotowany miód, 3.masa przed pieczeniem, 4. na opłatkach |
Panforte di Siena przepis 1 |
Panforte die Siena przepis nr 1 |
Gotowy Panforte Fichi e Noci przepis nr 1 |
100 gr miodu
100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 gr kandyzowanego cedru (cytronu)
200 gr orzechów laskowych
100 gr orzechów włoskich
200 gr marcepanu
250 gr fig suszonych
100 gr płatków migdałowych
80 gr mąki
5 białek
pół łyżeczki imbiru mielonego
łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
laska wanilii jeśli jest pod ręką
kilka opłatków i cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Panforte 2: 1.składniki, 2.miód, 3. piana z wanilią, 4. przed pieczeniem na opłatkach |
Panforte Fichi e Noci, przepis 2 |
Panforte di Siena, przepis 2 |
Panforte figowo-orzechowy, przepis 2 |
Na specjalne zamówienie, panforte na waflu zamiast na opłatku |
A tutaj kilka zdjęć panforte nr 2 ubielonego cukrem pudrem:
Panforte di Siena |
Panforte z cukrem pudrem |
0 komentarz:
Prześlij komentarz