Maltańska przekąska - Pastizzi z groszkiem

Dziś przepis na Pastizzi z zielonym groszkiem. Bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska z ciekawym i przynajmniej u nas niespotykanym nadzieniem.
danie na przyjęcie, zakąski, fornetti, ciasto francuskie, przekąska, zielony groszek, grean peas pastizzi
Malta - pastizzi z groszkiem
Składniki:
400 gr mrożonego groszku
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
półtorej łyżeczki curry
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz, sól

2 paczki ciasta francuskiego
jajko do smarowania
kuchnia świata, kuchnie świata, przekąska, pastizzi, Malta, maltańska kuchnia, pastizzi z groszkiem
Maltańskie pastizzi -groszkowy farsz krok po kroku
Groszek ugotować w osolonej wodzie (ok 10 min). Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle dodać czosnek i odcedzony grozszek, smażyć kilka minut. Doprawić i po zdjęciu z ognia zmiksować.
danie na przyjęcie, zakąski, fornetti, ciasto francuskie, przekąska, zielony groszek, grean peas pastizzi
Maltańskie pastizzi przed pieczeniem
Z ciasta francuskiego wykroić koła bądź kwadraty (dla bardziej oszczędnych :) i na każdym układać łyżeczkę nadzienia. Złożyć każde ciasteczko na pół, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 180oC ok. 15 - 20 min.
kuchnia świata, kuchnie świata, przekąska, pastizzi, Malta, maltańska kuchnia, pastizzi z groszkiem
Maltańsie pastizzi
danie na przyjęcie, zakąski, fornetti, ciasto francuskie, przekąska, zielony groszek, grean peas pastizzi
Malta -pastizzi z groszkiem
kuchnia świata, kuchnie świata, przekąska, pastizzi, Malta, maltańska kuchnia, pastizzi z groszkiem
Pastizzi z groszkiem - smaki Malty



Kolejny wpisNowszy post Poprzedni wpisStarszy post Strona główna

1 komentarz: