Przepis na dziś to Torrejas de arvejas, smażone przekąski z grochu. Ja zrobiłam kuleczki, ale torrejas mogą być okrągłe, wydłużone lub w formie placuszków.
Składniki:
500 gr żółtego grochu
1 cebula
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki słodkiej papryki
1 papryczka chili (ja użyłam habanero)
50 ml mleka skondensowanego
olej do smażenia
Namoczyć groch (przynajmniej 3-4 godziny) i połowę ugotować (ok. 30 min). Zmielić obie części i połączyć z resztą składników. Smażyć na głębokim tłuszczu, po usmażeniu odsączyć nadmiar oleju układając na papierowym ręczniku. Podawać na zimno lub na gorąco.
Mi bardzo smakowały, lekko chrupiące, nie nasiąkają olejem, odrobinę pikantne, idealne do piwa.
Torrejas de arvejas - smażone kuleczki z grochu |
500 gr żółtego grochu
1 cebula
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki słodkiej papryki
1 papryczka chili (ja użyłam habanero)
50 ml mleka skondensowanego
olej do smażenia
Torrejas de arvejas - etapy produkcji |
Mi bardzo smakowały, lekko chrupiące, nie nasiąkają olejem, odrobinę pikantne, idealne do piwa.
Torrejas de arvejas - smażone kuleczki z grochu |
Torrejas de arvejas -panamskie kuleczki z grochu |
0 komentarz:
Prześlij komentarz