Dziś rozpoczynamy podróż po Panamie.
Na początek coś łatwego, bo potrzebne będą tylko:
1 L mleka
250 gr cukru
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mąki kukurydzianej
Opcjonalnie: trochę mąki kukurydzianej do obtoczenia kuleczek i kolorowa bibuła, w którą tradycyjnie zawija się jajeczka
Wszystkie podstawowe składniki należy wymieszać i odparować, ja odparowywałam na patelni, a i tak zajęło mi to półtorej godziny... Koniec końców uzyskujemy słodką masę koloru jasnobrązowego, o smaku, jak to było do przewidzenia, mleka skondesnowanego z cynamonem. Należy teraz uformować kulki, które po schłodzeniu owijamy w kolorowe papierki. Jeżeli masa nie odparowała do końca można kuleczki obtoczyć w mące kukurydzianej.
Smaczne, choć dość słodkie, a i tak dodałam połowę przewidzianego w tradycyjnych recepturach cukru :)
Z litra mleka wyszło 30 sztuk o średnicy ok 2 cm.
Huevitos de Leche - mleczne jajeczka z Panamy |
1 L mleka
250 gr cukru
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mąki kukurydzianej
Opcjonalnie: trochę mąki kukurydzianej do obtoczenia kuleczek i kolorowa bibuła, w którą tradycyjnie zawija się jajeczka
Kolor masy przed i po odparowaniu |
Smaczne, choć dość słodkie, a i tak dodałam połowę przewidzianego w tradycyjnych recepturach cukru :)
Huevitos de Leche |
Huevitos de Leche - tradycyjnie zawijane w kolorową bibułę |
0 komentarz:
Prześlij komentarz