Włochy -Ragù bolognese

Przepis z dzisiejszego posta pochodzi z książki "Ricette di Osterie d'Italia -cucina regionale, 630 piatti della tradizione" i rzeczywiście gospody (wł. osteria) i restauracje musiały się podzielić prawdziwymi przepisami, bo jak na razie każdy z nich był strzałem w dziesiątkę. 
Sos boloński, który w polskim wydaniu zawsze jest z mielonym mięsem i o dziwo nie zawiera marchewki w tym przypadku bazuje na rozgotowanej wołowinie i jest zwyczajnie przepyszny. Pochodzi z Trattoria Serghei oczywiście z Bolonii. 
Comfort food, Dania z mięsem, Danie główne, Kuchnie różnych stron świata, Makarony, Obiad, Warzywa i owoce, Włoskie inspiracje
Ragù bolognese
Składniki:
800 gr wołowiny
200 gr wędzonego boczku lub tłustej szynki
1 cebula
2 marchewki
200 gr przecieru pomidorowego
pół szklanki czerwonego wina
wywar wołowy
szklanka mleka
50 gr masła
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie kawałek selera naciowego

Naprawdę genialna książka kucharska!

Sposób przygotowania:
Pokroić drobno boczek, a wołowinę na dość grube kawałki. Na maśle i oliwie z oliwek przesmażyć warzywa, dodać najpierw boczek potem resztę mięsa. Dodać pieprz i sól do smaku. Gdy mięso się zrumieni dodać wpierw wino, a gdy odparuje przecier pomidorowy i szklankę wywaru. Dusić pod przykryciem aż wołowina zmięknie, w razie potrzeby dodać kolejną szklankę wywaru. Po około godzinie dodać szklankę wrzącego mleka i gotować aż sos zgęstnieje.  
Comfort food, Dania z mięsem, Danie główne, Kuchnie różnych stron świata, Makarony, Obiad, Warzywa i owoce, Włoskie inspiracje
Sos - przygotowanie
 Cóż mogę dodać, Smacznego! Po prostu warto spróbować.

Comfort food, Dania z mięsem, Danie główne, Kuchnie różnych stron świata, Makarony, Obiad, Warzywa i owoce, Włoskie inspiracje
Ragù bolognese





Kolejny wpisNowszy post Poprzedni wpisStarszy post Strona główna

1 komentarz: